Az első poszt szóljon arról, hogy milyen könyveket, újságokat olvassunk , filmeket nézzünk. Szeretnénk ha a diákjaink is forgatnák ezeket a kiadványokat. Fontos, használható könyvekről van szó. A sorrend véletlenszerű és nem fontossági.

 

Anthony Bourdian: Francia bisztrókonyha
Kiváló leírás a mise en place –ról, késekről, árubeszerzés és az alapkészítmények fontosságáról. A könyvben szereplő receptek nagy része a standard francia bisztrókonyha része. Sajnos itt is visszaköszön a pontos fordítás és a szakmai lektorálás hiánya. Következetesen berni mártásnak nevezi a béarnit.

 

Alain Ducasse: Grand Livre de Cuisine Kulinarische Enzyklopadie
és a                                           Desserts und Patisserie
Az egyik legnagyobb élő francia szakácslegenda Enciklopédikus művei. (ez idáig nem jelent meg magyarul egyik sem, reményeink szerint talán idén). Több mint 700, alapanyag csoportokra lebontott világos és érthető receptúra. Külön fejezetet kapott az alapanyag ismertetés, az alapkészítmények (jus, fond, tészták, alaplevek), adag (miből mennyit) és szezonális (mit,mikor) táblázat.

A cukrászatról szóló kötet külön fejezetben foglalkozik a tányérdesszertekkel, fagylaltokkal és jeges készítményekkel, klasszikus desszertekkel, kenyerekkel, édes falatokkal, bonbonokkal – pralinékkal és tortákkal. Helyet kaptak a könyvben alapreceptek lépésről - lépésre fázis fotókkal, egy gyümölcs naptár, betűrendes tájékoztató a felhasznált alapanyagok egy részéről valamint egy rövid szaklexikon.

 

Teubner: Food Lexikon, Az élelmiszerek színes világa
Magyarul sajnos csak korlátozott példányszámban jelent meg kitűnő alapanyag lexikon rengeteg fényképpel és leírással. Gyakran többet érne mint az összes magyar élelmiszer tankönyv és jegyzet.
Ajánlható még a többi Teubner lexikon és kézikönyv is.

 

Ezüst kanál
Olasz konyha több mint 1200 oldalon minden, amit a tradicionális olasz konyháról tudni kell. Ha ez és Giorgio Locatelli: Ízek Italiája meg van, akkor az összes többi talján konyháról szóló kiadvány mehet a hátsó polcra.

 

Jill Norman: Szakácsok könyve
Sokak által ismert és használt kézikönyv. Minden fejezetet neves szakember írt, mindnyájan a szakterületük kiválóságai. Pontos és részletes technológia, használható receptek. Hasonló ahhoz amilyennek egy tankönyvnek lennie kellene.

 

Gordon Ramsey: Háromcsillagos séf
Inkább album, mint sem sima egyszerű könyv. A leírt receptek és alapkészítmények jók és lekövethetőek, azonban mint az összes többi Gordon Ramsey könyv ez is inkább csak ötlet merítésre kiváló.

 

 Czifray István: Magyar Nemzeti Szakácskönyve.
Sokak által sok helyütt hivatkozott alapmű. Sajnos 1985-ben jelent meg utoljára a legbővebb kiadás. A tavaly újra kiadott példány majd 1000 recepttel kevesebbet tartalmaz, mint a legutóbbi. ( ez egyébként egy korábbi kiadás „magyarítása”, és nem reprint mint az 1985-ös kiadás). A leírt receptek komoly támpontot biztosítanak, abban az esetben ha valamely étel eredete után kutatunk, esetleg egy ma modernnek mondott technológia ősére vagyunk kíváncsiak. Ez a könyv már versenyt inspirált és sok szakácsnak ad ötletet a mindennapi konyhai munkához.

 

Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv
Mai napig használható „polgári”szakácskönyv. Főleg a tészták és a különlegességek című fejezetek azok amely komoly figyelmet érdemelnek.
Ez a könyv elérhető digitálisan is:
http://mek.oszk.hu/00100/00135/html/index.htm

 

Újságok:

Gusto
Magyarországon megjelenő egyik legnívósabb szaklap.

 

Feinschmecker
Német gasztronómiai kiadvány, hullámzó teljesítménnyel. Hála istennek többet vannak fenn, mint lent.

 

Essen und Trinken
Populárisabb mint a fentebb említett két termék, azonban ihlet merítésre, gondolat ébresztésre és érdekes párosítások megtalálására tökéletes.

 

Filmek:

A csirke, a hal, és a királyrák ( DVD, Budapest film)
Jesus Almagro felkészülését bemutató dokumentum film. Már sokadjára, de most is tátott szájjal bámuljuk.
 

Folyt.köv.

 

Szerző: o.krisztián  2010.01.30. 14:18 komment

Címkék: újságok filmek könyvek

süti beállítások módosítása